Elämyksiä kaipaavien elämyksien tavoitteleminen, hullujen temppujen kokeileminen sekä oman henkensä rajoille laittaminen ovat varmasti asioita, mitkä elämysurheilusta pomppaavat ajatuksiin. Elämysurheilu on ajateltu olevan suhteellisen tuore urheilumuoto, mutta extreme-urheilulajien tapaisia jännitystä nostattavia lajeja on harrastettu luultavasti niin kauan kuin meitä ihmisiä on maan päältä löytynyt. Todella iäkkäistä urheilumuodoista tällaisena esimerkkinä muun muassa gladiaattoritaistelut. Nykyaikaisempia lajeja on kehitetty lähiaikoina melko paljon, näistä seuraavaksi eräitä esimerkkejä.

Eräs hienoimmista extreme-urheilun lajeista lienee ns.vapaa juoksu. Freerunning on nopeaa liikettä ja temppuja yhdistelevä etenemistapa, missä ideana on edetä mahdollisimman nopeasti, mutta lenkkeilystä poiketen sekä temppuilua hyödyntäen, mahdollisimman hienosti. Vaihtelevat hypyt muurien päältä, komeat voltit ja esimerkiksi elastisuutta mukailevat trikit ottavat suurta osaa freerunningissa. Freerunningin temppuilijat ovat usein entisiä urheilijoita tai käyvät treenaamassa aktiivisesti temppuja turvallisissa paikoissa telinesaleilla. Freerunning on yleistynyt erityisesti näytöslajina paljon Ameriikassa. Freerunningin aktiiviporukka on Suomessa usein samaa kuin muilla urbaaneilla lajeilla, sillä freerunning myötäilee todella runsaasti montaa urbaanin urheilun muotoa. Freerunning lienee helppo aloittaa, koska siinä pitää olla pelkästään rennot kledjut, tukevat popot sekä mielikuvitusta.

Skoottaus on eräs rullalautailun ohella paljon yleistynyt, katukuvassa näkyvä urbaanimpien lajian muoto. Skoottaus on luonnollisesti ns. skootterilla eli potkulaudalla tapahtuvaa temppujen tekemistä muun muassa erilaisten hyppyjen tai putkien liukumisen tyyliin. Laji on suosittua erityisesti nuorten sekä lapsien harrastuksena, koska se on yleistynyt enemmän vasta 2010-luvulle tultaessa. Skoottauksen aktiivit rullaavat yleensä samoilla paikoilla eli trikkipaikoilla kuin skeittaajat ja rullala- sekä potkulautailun harrastajat antavat muille mahdollisuuden harrastaa ja arvostavat molempia lajeja. Lajin aloittamiseen joutuu hommaamaan vähän markettipotkulautaa laadukkaammanlaitteen, mitä voi hankkia normaalisti sporttikaupoista sekä erikoisliikkeistä.3413706521_79306cc8a8_b.jpg

Rullalautailu on varsinkin ysärillä Suomessa laajemmin lisääntynyt, tänä päivänä hyvinkin runsaasti katukuvassa esiintyvä, extreme-urheilun muoto. Rullalautailu on lähtöisin Ameriikasta, missä tästä varhaisimpia esiasteita oli seitsemänkymmentä luvulla. Harrastus onkin helppo aloittaa, koska hyvät välineet, eli kengät sekä lauta maksavat yhteensä maksimissaan 150 euroa ja rullailumestoja on löydettävissä käytännössä joka paikasta, mistä löytyy hyvää tietä. Erityisesti vielä 90-luvun puolella sekä vuosituhannen alkuvaiheilla rullalautailijoita pidettiin enimmäkseen ilkivallan tekijöinä, ja rullalautailua yritettiin estää monin vaihtelevin keinoin. Nykyään lajin yleistyttyä paljolti, sekä tavan tallaajien ymmärryksen kehittymisen myötä rullalautailijoita ei katsota yhä yhtä pahasti kuin aikaisemmin jonka takia liikuntavirastojen kustantamia rullailuspotteja onkin havaittavissa yhä lisääntyvästi.

 

 

skateboarding.jpg

Tarrat myös rullalautoihin: Stuntfreaksteam.org

Lähteet: Wikipedia